Actualitatea consulatului

Ziua Națională a României la Bari și celebrarea Centenarului Marii Uniri

Consulatul General al României la Bari cu ocazia Zilei Naționale și a celebrării Centenarului Marii Uniri, a organizat în data de 28 noiembrie a.c., o recepție dedicată acestor evenimente, la care au participat circa 200 persoane.

La eveniment au participat reprezentanți ai prefecturii, primăriei, poliției de stat și  Carabinierilor, autorităților locale civile și militare, alături de membri ai corpului consular onorific din Puglia Basilicata și Molise. Au fost prezenți, profesori din cadrul Universității de Studii din Bari,  președintele Tribunalului de Minori din Bari, alături de primarii din localitățile Altamura și Ginosa.

Reprezentanții mediului asociativ din circumscripția consulară au fost prezenți alături de preoți ai bisericilor românești din Puglia, Molise, Basilicata și Calabria, profesori de limba română, oameni de cultură, avocați, artiști, studenți și absolvenți români ai mediului universitar din Puglia.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor Italiei, Uniunii Europene și României, urmat de discursul doamnei Lucreția Tănase, consul general, în care au fost subliniate mesaje privind: semnificația Centenarului Marii Uniri și a 100 de ani de la sfârșitul primei conflagrații mondiale, act de eroism și jertfă a celor fără de care visul românilor de veacuri nu ar fi fost posibil; preluarea de către România, la 1 ianuarie 2019 a Președinției Consiliului Uniunii Europene;  importanța relațiilor bilaterale între cele două țări, rolul și contribuția comunității românești atât în mediul social și economic italian,  cât și pentru păstrarea, protejarea limbii și culturii române.

Evenimentului s-a bucurat de un moment artistic, constând într-un concert de chitară clasică susținut de muzicienii Rodolfo D’orazio și Sandro Tascione, ce au avut în repertoriu piese ale lui Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu, pe lângă piese din repertoriul internațional. Totodată, corul de pe lângă Parohia Sfânta Treime din Bari a susținut un concert de muzică tradițională românească.

Cu această ocazie, doamna Lucreția Tănase a avut deosebita plăcere de a primii în dar din partea regimentului transporturi din cadrul Armatei Italiene, o plachetă cu însemnul de armă a regimentului, iar din partea domnului Gianfrancesco Pesce, președintele „AeroClub Bari” însemnele clubului aeronautic din Bari.

Pe toată durata evenimentului a avut loc proiectarea unor imagini reprezentative ale României din punct de vedere istoric și al promovării patrimoniului cultural și geografic.

 

 

 

GALERIE FOTO

În prim plan

 

Actualitatea consulatului

Vernisaj expoziție pictură Altamura – Tudor Andrei Odangiu

27.12.2018

Sâmbătă, 22 decembrie, a avut loc la Altamura, vernisajul expoziției pictorului român Tudor Andrei Odangiu intitulată “ Frecvențe Cromatice”. Evenimentul a fost deschis de ziaristul Bruno Onofrio, de la Gazzetta del…

Colindăm la Bari, eveniment organizat de asociația ”TraciaLand ITALIA”

27.12.2018

În data de 22.12.2018, asociația ”TraciaLand ITALIA” a organizat în Piazza Prefettura din Bari, evenimentul ”Colindăm la Bari”, ocazie de a prezenta colinde, datini și obiceiuri din România, fiind împărțite…

Anunț important privind programul cu publicul

19.12.2018

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale, Consulatul General al României la Bari nu va avea program de lucru cu publicul în perioada de: luna decembrie 2018 : 24, 25, 26 și 31. luna ianuarie …